Salvador Dalí

Salvador Dalí

Salvador Dalí, numele la naștere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, (n. 11 mai1904, Figueras, Spania – d. 23 ianuarie1989, Figueras) a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-media pentru a-și spori averea și gloria.

 

Viața și opera

Încă de copil, manifestă un viu interes pentru pictură, primele încercări le face pe cutii de carton pentru pălării, primite de la mătușa sa, croitoreasă de lux. Familia locuiește la Figueras, într-o vară, părinții îl trimit la Moula de la Torre, la unul dintre prietenii lor, Ramon Pichot, pictor impresionist. Convins de talentul lui Salvador, Pichot îi sugerează să-și continue studiile în Madrid. În 1918, va avea prima expoziție a operelor sale în teatrul local din Figueras.

În 1921 intră la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, unde se împrietenește cu Federico García Lorca și Luis Bunuel, dar – decepționat de sistemul de predare – incită studenții la manifestări de protest și este exclus din școală. Începe să poarte favoriți, pantaloni scurți, pardesiu lung, pălărie de pâslă și să fumeze pipă.

Este interesat de futuriștii italieni, apoi de „Școala de Metafizică” a lui Giorgio De Chirico, care îi va influența considerabil evoluția artistică, mai cu seamă că lecturile pasionate din Freud treziseră vocația pentru manifestările inconștientului în artă.

În anul 1926 se duce la Paris, unde vine în contact cu ambianța intelectuală a capitalei Franței, în acel timp în plină efervescență suprarealistă, și face cunoștință cu André Breton, Pablo Picasso, Joan Miró și Paul Eluard. În acest cerc suprarealist se împrietenește mai ales cu scriitorul francez René Crevel, care îi va dedica pictorului o broșură intitulată „Dalí sau antiobscurantismul” (1931).

Date personale

Nume la naștere Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech
Născut 11 mai 1904
Figueras, Spania
Decedat 23 ianuarie 1989 (84 de ani)
Figueras, Spania
Înmormântat Dalí Theatre and Museum
Cauza decesului cardiac arrest (Insuficiență respiratorie)
Părinți Salvador Dalí i Cusí
Felipa Domènech i Ferrés
Frați și surori Anna Maria Dalí
Căsătorit cu Gala Dalí (30 ianuarie 1934–10 iunie 1982)
Număr de copii 0
Cetățenie  Spania
Ocupație pictor
sculptor
scriitor
actor
regizor de film
scenarist
fotograf
actor de film
scenograf
Activitate
Domeniu artistic pictură, sculptură, Television broadcast studio
Studii Real Academia de Bellas Artes de San Fernando
Profesor pentru International Chrysis
Mișcare artistică suprarealism
Opere importante Persistența memoriei, Christ of Saint John of the Cross, The Sacrament of the Last Supper, Marele Masturbator, Soft Construction with Boiled Beans
Influențat de Friedrich Nietzsche, Pablo Picasso
Premii Legiunea de onoare
Ordinul Isabelei Catolica în grad de Mare Cruce[*] (1964)
Grand Cross of the Order of Charles III
Gold Medal of the Generalitat of Catalonia
Gold Medal of Merit in the Fine Arts (Spain)
Site oficial http://www.salvador-dali.org/
Select your currency
RON Leu românesc
EUR Euro