Henri Matisse

Henri Matisse

Henri Matisse (n. 31 decembrie1869Le Cateau-Cambrésis – d. 3 noiembrie1954Nisa), pictor francez, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului al XX-lea și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne. Moștenitor al impresionismului și neoimpresionismului, Matisse dă impuls mișcării fauviste, dar este în același timp un pictor universal, la fel de dezinvolt în cultivarea artei africane, cât și în creația artiștilor renascentiști sau cu operele contemporanilor săi.

Henri Matisse

Începuturile

Henri Matisse s-a născut la 31 decembrie 1869 în Le Cateau-Cambrésis, o localitate din nordul Franței. Fiu al unui negustor de grâne, se pregătește mai întâi pentru profesiunea de avocat, dar în perioada de lungă convalescență după o intervenție chirurgicală survenită în anul 1890, se apucă de desenat, descoperind astfel lumea artei. Pleacă la Paris și se înscrie la Academia Julian. Adevăratele lui experiențe artistice vor fi însă legate de École des Beaux-Arts, unde urmează cursurile pictorului simbolist Gustave Moreau, în atelierul căruia începe să meargă cu regularitate începând din 1895. Leagă numeroase prietenii, printre care Albert Marquet și Theodor Pallady. În anul 1899, Matisse începe să studieze pictura în atelierul lui Eugène Carrière, unde îl va întâlni pe André Derain, care i-l va prezenta pe Maurice de Vlaminck.

Anul 1904 reprezintă un punct de cotitură în creația lui Matisse. După prima expoziție pe care i-o organizeză Ambroise Vollard în galeria sa din Paris, pictorul pleacă la Saint-Tropez, unde îl aștepta Paul Signac, care îl inițiază în stilistica divizionismului. Divizioniștii (neoimpresioniștii) se serveau de tehnica pointillistă, care consta în pictarea cu trăsături scurte, distincte de pensulă, care lasă puncte mici, regulate, multicolore și independente de culoare pură. „Lux, calm și voluptate” este o dovadă evidentă a folosirii acestui stil.

Date personale

Născut31 decembrie 1869
Le Cateau-Cambrésis, Franța
Decedat3 noiembrie 1954 (84 de ani)
Nisa, Franța
ÎnmormântatCimiez
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) 
Căsătorit cuAmélie Parayre (din 8 ianuarie 1898) 
CopiiMarguerite Duthuit Faur
Jean Gérard Matisse
Pierre Matisse
Cetățenie Franța 
Religieateism 
Ocupațiepictor
sculptor
gravor
Activitate
StudiiȘcoala Națională Superioară de Arte Frumoase de la Paris, Academia Julian  
PregătireGustave Moreau  
Profesor pentruMarcel Gromaire, Patrick Henry Bruce, Ludvig Karsten, Axel Revold, Jane Gumpert, Arvid Fougstedt, Carl Palme, Sigfrid Ullman, Filip Wahlström, Ingegerd Beskow, Milly Slöör-Tjäder, Nina Simonovich-Efimova,  Q23988470, Brita Lagerström-Hald,  Q45042905  
Mișcare artisticăimpresionism, divizionism, fauvism  
Opere importanteQ20548014, Blue Nude, Blue Nude II
Premii
No Comments

Post A Comment

Select your currency
RON Leu românesc
EUR Euro