Expoziție "Nuanțe Românești" - Pictor Bogdan Tigan
Noua serie de lucrări propusă de artistul plastic Bogdan Țigan readuce în atenția publicului lucruri ce stau să se piardă, fie că vorbim despre obiceiuri de la sat, de gânduri și sentimente arhaice, de jocurile muncii, sau de case vechi, de patrimoniu.Este un elogiu adus simplității, firescului și chiar dacă artistul alege nuanțele românești ale acestor stări de lucruri, ele au, totuși, un caracter universal.
Cele două coordonate spațiale sunt Maramureșul și Delta Dunării, iar coordonatele temporale sunt, pe de-o parte iarna și vara, pe de altă parte, cele trei vârste prin care omul trece: copilăria,maturitatea,bătrânețea.
Artistul ne invită să rememorăm momente pe care le-am trăit în copilărie. Câți dintre noi nu purtăm în suflet teama amestecată cu bucurie când primeam colindătorii cu Capra și Viflaimul,sau asistam la Dansul Ghiavolilor? Câți dintre noi nu mai păstrăm în minte, ca pe o comoară de mare preț, amintirea mâinilor bunicii, frământând aluatul pentru pască? Copilăria, cu tot neastâmpărul și promisiunile ei, porțile începuturilor de drum, fiorul unei iminente atingeri, ce anunță dansul mirilor, sunt tot atâtea aspecte redate de artist cu naturalețe și firesc, cu noslagie și empatie. Este un bun prilej pentru el, să pună în valoare expresivitatea costumelor și obiceiulor de nuntă maramureșene.
Dansul ielelor, în plină vară, în mijlocul pajiștilor de un verde crud, sau înconjurate de ape, transmite fiorul mistic al unui obicei străvechi, ce invoca ploaia și fertilitatea pământului
O secțiune importantă este dedicată jocurilor muncii, prilej de evocare a unor figuri emblematice din lumea satului, bătrânii respectați, ce dețin și transmit tainele tradițiilor: meșterul făuritor de măști, căldărarul, pescarul, dubașul. Efortul susținut cu sudoare, complexitatea actului muncii fizice, dar și bucuria legată de rodul muncii, sunt aspecte măiestrit redate, în secțiunea dedicată arhitecturii improbabile a căpițelor de fân. Este prilejul cu care artistul subliniază legătura omului de la sat cu natura, dar și cu animalele de povară, cu care împarte truda existenței sale, pe de deplin asumate. O panoplie de gânduri, afecțiune, zâmbete, momente de respiro și toropeală este etalată de artist, în relație cu cadrul natural, devenit decor pentru mici întâmplări, cu caracter mistic și repetitiv.
Nu în ultimul rând, secțiunea dedicată caselor de patrimoniu, fie că este vorba despre case modeste de pescari, sau case definitorii pentru peisajele urbane din București, Sibiu,Sighișoara sau Iași, subliniază atmosfera firesc impozantă a arhitecturii, luminii și culorilor ce alcătuiesc spațiul nostru vital.
Iată, așadar, o serie de lucrări ce ne aduce în atenție lucruri cu adevărat importante, menite să ne păstreze aproape de noi înșine și de valorile care ne-au fost transmise de generații, între care credința, iubirea față de aproapele nostru, dar și față de tot ce ne înconjoară, respectul față de muncă, sunt doar câteva. Un memento mai mult decât necesar, în aceste vremuri tulburi, pe care le trăim.